Klik op het tekentje onder 'Acties' voor de volledige inhoud van het artikel. U ziet dan het 'detailoverzicht' en kunt dit evt. ook afdrukken. Als u hier nog nooit geweest bent, raad ik u aan de eerste 4 artikelen in de aangegeven volgorde te lezen.
Acties

Wat is er beschikbaar aan documentatie?

Het Register is gedocumenteerd met deze Help schermen.

Voor wie dat niet handig vindt en liever bladert is er een meer

Wat is er beschikbaar aan documentatie?

Het Register is gedocumenteerd met deze Help schermen.

Voor wie dat niet handig vindt en liever bladert is er een 'Handleiding' op papier beschikbaar die u hier kunt downloaden.

Voor wie dit allemaal te ingewikkeld vindt, zijn er de volgende demo filmpjes beschikbaar:

Wat is 'het Register' en wat kunt u er mee?

'Het Register' is de opvolger van HKIJ magazine nr. 150bis, waarin bij het 40 jarig bestaan van de HKIJ een aantal indexen zijn opgenomen op alle tot dan toe gepubliceerde ar... meer

Wat is 'het Register' en wat kunt u er mee?

'Het Register' is de opvolger van HKIJ magazine nr. 150bis, waarin bij het 40 jarig bestaan van de HKIJ een aantal indexen zijn opgenomen op alle tot dan toe gepubliceerde artikelen in het HKIJ magazine. Dat materiaal is opgenomen in een zgn. 'relationele database' en vervolgens aangevuld met boeken, films, etc.. Deze 'database' wordt vanaf 1 januari 2023 actueel gehouden.

De kracht van dit systeem ten opzichte van de voorafgaande publicaties in het tijdschrift is:

  • het Register wordt actueel gehouden, dus u heeft altijd toegang tot de meest recente artikelen en publicaties.
  • als donateur en/of onderzoeker kunt u zoeken in de beschrijvende gegevens en in de oorspronkelijke teksten die gepubliceerd zijn.
  • er staan verwijzingen in naar (digitale) vindplaatsen, waarmee u bij de bronnen terecht komt. Dit is meestal de HKIJ bibliotheek en/of de HKIJ Collectiebank, waar u de bronnen kunt inzien of downloaden.

Dit systeem is bestemd voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van IJsselstein en omstreken en in het bijzonder voor vrijwilligers, leden, donateurs en onderzoekers van de HKIJ.

Als donateur en/of onderzoeker dient u zich eerst te melden:

  1. als geïnteresseerde in de geschiedenis van IJsselstein en omstreken kunt u 'INLOGGEN ALS GAST'.
  2. als donateur en/of onderzoeker vult u hier uw persoonlijke inlogcode in. Deze bestaat uit het emailadres waarmee u in de donateursadministratie van de HKIJ bekend bent en dat ook gebruikt wordt voor de elektronische nieuwsbrief.
  3. vul hier uw persoonlijk wachtwoord in, zoals u dat zelf heeft vastgelegd nadat u de eerste keer bent ingelogd.

In bijzondere gevallen kan door het bestuur van de HKIJ een (tijdelijk) persoonlijke gebruikersnaam/wachtwoord worden toegekend aan personen van buiten de organisatie.  Als u een uur lang geen gebruik heeft gemaakt van het systeem wordt u automatisch uitgelogd.


Wat kunt u met dit systeem?

Met dit systeem kunt u 3 verschillende dingen:

I. Iedereen kan de overzichten inzien van 

  • alle Boeken en Tijdschriften (HKIJ magazines) die door de Historische Kring IJsselstein zijn uitgegeven
  • de Inhoud van de HKIJ bibliotheek
  • de Inhoud van de HKIJ Audio- en Videotheek.

Wat is er beschikbaar over de geschiedenis van IJsselstein en omstreken:

  • Boeken uitgegeven door de HKIJ: hier vindt u in de kolom 'vindplaats' een verwijzing naar de bibliotheek van de HKIJ voor het fysieke exemplaar en naar de Collectiebank voor het digitale exemplaar (.pdf bestand)
  • Magazines uitgegeven door de HKIJ: hier vindt u in de kolom 'vindplaats' voor de meest recente uitgaven een verwijzing naar het waaggebouw van de HKIJ en naar de Collectiebank voor het digitale exemplaar (.pdf bestand) van de oudere uitgaves.
  • Inhoud van de HKIJ bibliotheek: hier vindt u van alle boeken in de bibliotheek een korte beschrijving van de onderwerpen die in het boek worden beschreven waar u het boek kunt vinden.
  • Inhoud van de HKIJ Audio- en Videotheek: hier vindt u van alle films, audio-opnames en video's met een korte beschrijving van de onderwerpen die worden getoond, waar u de Film kunt vinden.

In deze overzichten vindt u altijd de 'vindplaats' van de publicatie zodat u naar de bron van de informatie kunt. Deze overzichten bieden slechts een beperkte blik op de inhoud van de Schatkamer van de HKIJ. Zij zijn vooral bedoeld als kennismaking voor het grote publiek.


II. Als u donateur en/of onderzoeker bent, kunt U inloggegevens aanvragen bij info@hkij.nl. U krijgt dan uitgebreide zoekmogelijkheden. Dit zijn zoekmogelijkheden die rechtstreeks op de brongegevens uitgevoerd worden.


  • Zoek in Publicaties en hun Artikelen(VRAAGBAAK): Dit overzicht bevat alle publicaties van het HKIJ magazine + alle boeken + alle films/video's + alle webpagina's van 'Regionaal Historisch Centrum - Lekstreek en Lopikerwaard' die over IJsselstein en omstreken gaan. Dit overzicht geeft u de meest uitgebreide zoekmogelijkheden omdat u op alle woorden of gedeeltes van woorden kunt zoeken in de artikelteksten en de bronvermeldingen van de artikelen.
  • Auteursindex: Dit overzicht bevat ook al deze publicaties, echter nu per auteur. Als een artikel door meerdere auteurs is geschreven komt het bij elke auteur voor.

III. Als donateur en/of onderzoeker kunt u ook 'Grasduinen' in de prachtige verzameling artikelen en publicaties. Dit kan op vijf manieren die antwoord geven op de vragen: WIE, WAT, WAAR, WANNEER

  • Onderwerpenindex 150bis: Dit overzicht is de actuele versie van het laatst verschenen HKIJ magazine met indexen per onderwerp. Het overzicht beperkt zich tot de onderwerpen zoals u die gewend bent uit 150bis. Het bevat echter niet alleen de artikelen in de HKIJ magazines, maar ook alle boeken, films en internetsites die over het onderwerp beschikbaar zijn. Omdat het overzicht wordt aangemaakt op het moment dat u er op klikt bevat het altijd de meest recente beschikbare gegevens.
  • Personen en hun Ambten/Beroepen/Rollen (WIE): Dit overzicht geeft antwoord op de vraag "wie waren de belangrijkste personen in de geschiedenis van IJsselstein en omstreken" en "wat was hun rol". Het overzicht heeft als 'sleutelgegevens' de kolommen 'Persoon' en 'Ambt/Beroep/Rol'. Met deze sleutelkolommen kunt u de enorme hoeveelheid informatie filteren zodat er voor u een specifieke lijst ontstaat van de personen en/of ambten/beroepen/rollen waar u naar op zoek bent.
  • Onderwerpen (WAT): Dit overzicht geeft antwoord op de vraag "wat zijn de onderwerpen waar informatie over beschikbaar is". Als onderwerp vindt u hier niet alleen de onderwerpen zoals u die gewend bent uit 150bis, maar ook specifieke onderwerpen, dus niet alleen 'kastelen en vestingwerken' maar ook 'Kasteel IJsselstein', 'Huize Snellenburg', etc. Het overzicht heeft als 'sleutelgegevens' de kolom 'Onderwerp'. Met deze sleutelkolom kunt u de enorme hoeveelheid informatie filteren zodat er voor u een specifieke lijst ontstaat van de onderwerpen waar u naar op zoek bent.
  • Plaatsen (WAAR): Dit overzicht geeft antwoord op de vraag "waar heeft de geschiedenis van IJsselstein en omstreken zich afgespeeld". Als plaatsbenaming vindt u hier de oorspronkelijke benaming die in een artikel genoemd wordt. Het overzicht heeft als 'sleutelgegevens' de kolommen 'Plaatbenaming' en 'Huidige locatie'. Met deze sleutelkolommen kunt u de enorme hoeveelheid informatie filteren zodat er voor u een specifieke lijst ontstaat van de plaatsen waar u naar op zoek bent.
  • Tijdperken/Gebeurtenissen (WANNEER): Dit overzicht geeft antwoord op de vraag "wanneer in de geschiedenis van IJsselstein en omstreken heeft het zich afgespeeld". Als tijdperk wordt de Canon van IJsselstein als uitgangspunt genomen. Daarbinnen vinden vervolgens de gebeurtenissen plaats die in een artikel genoemd worden. Het overzicht heeft als 'sleutelgegevens' de kolommen 'Tijdperk' en 'Gebeurtenis'. Met deze sleutelkolommen kunt u de enorme hoeveelheid informatie filteren zodat er voor u een specifieke lijst ontstaat van de gebeurtenissen waar u naar op zoek bent.

Voor alle bij II en III genoemde overzichten kunt u het volgende doen:

  • u kunt per regel een detailoverzicht inzien waarin alle beschikbare gegevens staan over het betreffende artikel en de publicatie waar het artikel in voor komt. Dit detailoverzicht kunt u ook afdrukken.
  • in dit detailoverzicht vindt u ook de velden: inhoud, bronvermeldingen en uittreksels waarmee u direct toegang heeft tot de oorspronkelijke teksten van de artikelen.
  • u kunt uitgebreid zoeken op deze inhoudelijke velden, zonder dat u de oorspronkelijke documenten moet downloaden.
  • als u in een overzicht een selectie heeft gemaakt die u wilt gebruiken als 'afvinklijstje' kunt u de lijst exporteren naar MS Excel.

Hoe u dat het beste kunt doen vindt achtereenvolgens in de vervolgartikelen:


Hoe zien de lijsten en detailpagina's eruit en wat kunt u er mee?


Alle overzichten bestaan uit lijsten met dezelfde indeling:

  • 'sleutelgegevens', zijn de sleutels aan de sleutelbos waarmee u toegang hee... meer

    Hoe zien de lijsten en detailpagina's eruit en wat kunt u er mee?


    Alle overzichten bestaan uit lijsten met dezelfde indeling:

    • 'sleutelgegevens', zijn de sleutels aan de sleutelbos waarmee u toegang heeft tot de schatkamer van de HKIJ.
    • 'artikelgegevens', zijn de brongegevens die over een bepaald onderwerp/persoon/plaats/gebeurtenis etc. geschreven zijn.
    • 'publicatiegegevens', zijn de beschrijvende gegevens over hoe de artikelgegevens gepubliceerd zijn en waar u die informatie kunt vinden. 

    Voor 'Personen' ziet dat er bijv. als volgt uit.

    De groen gekleurde gegevens bevatten zgn. hyperlinks. Dit zijn verwijzingen naar andere informatie in het Register of op het Internet. Door hier op te klikken verschijnt er een deelscherm of een totale nieuwe pagina. U kunt hier altijd terug gaan met het van uw Internetbrowser. Dit werkt op een identieke manier zoals u wellicht kent van het gebruik van Wikipedia.


    De standaardindeling van een lijst

    1. De 'sleutelgegevens' bestaan in dit geval uit de volledige naam van de 'Persoon' en zijn/haar 'Ambt/Beroep/Rol' zoals die in het artikel is genoemd. Beide kolommen hebben een filtermogelijkheid waarmee u gerichter kunt zoeken.
    2. De 'artikelgegevens' bestaan altijd uit de 'Artikeltitel'.
    3. De 'publicatiegegevens' bestaan uit: 'Publicatietitel', 'Publicatietype', 'Publicatienummer',  'Publicatie Afbeelding' en 'Vindplaats'. Ook de kolom 'Publicatietype' heeft een filtermogelijkheid.
    4. De sleutelgegevens kunt u gebruiken om de lijst te 'filteren' zodat alleen de sleutelwaardes van uw keuze getoond worden. Dit werkt op een identieke manier als u wellicht gewend bent als kolomfilter in MS Excel. U kunt elk woord of deel van een woord ingeven en vervolgens aanvinken welke sleutelwaarde(s) u wilt zien.
    5. Binnen een al dan niet gefilterde lijst kunt u 'snel zoeken' op de velden: 'Artikeltitel', 'Inhoud' (dit is de volledige tekst van het artikel), 'Bronvermeldingen', 'Publicatietitel' en 'Publicatienummer'. U kunt zelf aangeven in welke velden u wilt zoeken, als u niets aangeeft zoekt het systeem in alle hier genoemde velden.
    6. Velden in kolommen kunnen soms zoveel informatie bevatten dat het onpraktisch is om alles te laten zien. Door op de link ..meer te klikken krijgt u dan in een deelscherm de volledige inhoud van het veld te zien:
    7. Velden in kolommen kunnen ook verwijzingen (hyperlinks) naar andere sites op het Internet bevatten. Zo vindt u in de kolom 'Vindplaats' meestal één of meer verwijzingen naar de Collectiebank waar de digitale versie van de 'Publicatie' te vinden is. Daar kunt u de publicatie doorbladeren of als .pdf downloaden naar uw pc.
    8. De sleutelkolommen en de kolom Publicatietype bevatten ook een hyperlink waarmee u de details van die sleutel kunt zien. In dit geval bijv. een beschrijving van het publicatietype 'boek'.

    Detailpagina's

    Elke regel in een lijst heeft uiterst links een knopje waarmee u een detailoverzicht kunt zien waarop alle gegevens van de betreffende publicaties en het daarin verschenen artikel terug te vinden zijn.

    In dit geval voor de eerste regel:

    1. De sleutelgegevens: Ook hier werken de groene linkvelden zoals in de lijst.
    2. Alle publicatiegegevens: Publicatietitel, Publicatienr, Publicatie Afbeelding, Publicatietype, Publicatiedatum, Onderwerpen in de publicatie, Vindplaats, Uitgever en ISBN-nummer.
    3. Alle artikelgegevens: Hoofdstuk en Paginanummers in de Publicatie, Artikeltitel, Artikelafbeelding, de volledige Inhoud en Bronvermeldingen in het artikel.




Hoe vindt u de weg in de verschillende overzichten?

Als u uit het hoofdmenu een keuze heeft gemaakt, komt u in een 'lijst'. Dit is de standaardvorm van elk overzicht. Elke lijst bevat 'regels' en elke regel heeft een... meer

Hoe vindt u de weg in de verschillende overzichten?

Als u uit het hoofdmenu een keuze heeft gemaakt, komt u in een 'lijst'. Dit is de standaardvorm van elk overzicht. Elke lijst bevat 'regels' en elke regel heeft een aantal 'kolommen'. De vraag is nu 'hoe vindt u de weg in zo'n lijst'. Dat kan met behulp van 4 functies, die ik hierna in detail beschrijf:

  1. Navigeren in het systeem en navigeren in de lijsten en detailpagina's.
  2. Filteren op één of meer kolommen.
  3. Zoeken in de (gefilterde) lijsten.
  4. Sorteren van lijsten.

1. Navigeren:

In elke lijst van dit systeem kunt u als volgt uw weg vinden:



  1. Dit is het hoofdmenu voor de navigatie. Door op het pijltje rechts van het veld te klikken krijgt u de menuopties te zien waar u uit kunt kiezen. Deze zijn uiteraard hetzelfde als de opties op de 'home' pagina.
  2. Op elke pagina verschijnt vervolgens het 'kruimelpad' waardoor u altijd kunt zien waar u bent en hoe u eventueel terug kunt op het pad. Als u op het pijltje rechts klikt kunt u overstappen op een andere lijst binnen de gekozen menu optie. Met het huisje links (home) komt u terug op de 'home' pagina waar u weer een ander overzicht kunt kiezen.
  3. Alle lijsten zijn onderverdeeld in blokken van 20 regels. Hier kunt u zien bij welk blok u bent en kunt u naar voren of terug naar een ander blok. Door uw muis op een blok te zetten kunt u zien hoeveel regels er in totaal beschikbaar zijn.
  4. Alle (al dan niet gefilterde) lijsten voor donateurs kunt u exporteren naar een MS Excel spreadsheet. Dit kan handig zijn als u bijv. een 'afvinklijstje' wilt hebben.

Als een lijst detailpagina's heeft klikt u in de kolom
  op het detailpagina-tekentje. U krijgt dan een detailoverzicht te zien waarop alle gegevens van publicaties en artikelen terug te vinden zijn. 

In zo'n detailoverzicht kunt u 2 dingen doen:

  1. hiermee kunt u terug naar de lijst
  2. hiermee krijgt u in een apart scherm de inhoud van de pagina te zien zoals die geschikt gemaakt is om af te drukken. Als u vervolgens op Ctrl+p / Cmd+p klikt kunt u de printer kiezen waarop u het wilt afdrukken.


2. Filteren op één of meer kolommen:

Het Register bevat ondertussen zo veel informatie dat het een beetje veel is om door te bladeren met de muis. In elke lijst van dit systeem kunt u het aantal regels verfijnen door te 'filteren'. Allereerst kunt u aangeven in welke soort publicatie(s) u geïnteresseerd bent:


Hier kunt u één of meer publicatietypes aangeven. Als u niets aangeeft krijgt u alles te zien.

U kunt ook gebruik maken van de zgn.'sleutelvelden'. Het Register bevat een aantal indexen waar u mee kunt filteren:

Auteursindex:

Alle Artikelen hebben tenminste één auteur/samensteller en elke Publicatie heeft tenminste één Artikel.



Personen en hun Ambten/Beroepen/Rollen (WIE):

Van Personen wordt vastgelegd in welke Ambt/Beroep/Rol de persoon in een artikel wordt genoemd. U heeft hier de mogelijkheid om te filteren op de naam van de persoon en/of het ambt/beroep/rol waar u in geïnteresseerd bent aan te geven:

 

Onderwerpen (WAT):

Van artikelen wordt vastgelegd waar de inhoud over gaat. Dit kan een specifiek onderwerp zijn of een groepering van onderwerpen:



Plaatsen (WAAR):

Van artikelen wordt vastgelegd waar de inhoud zich heeft afgespeeld. Dit kan een (historische) benaming van een plaats zijn of de huidige benaming van de locatie:

   

Tijdperken/Gebeurtenissen (WANNEER):

Van artikelen wordt vastgelegd wanneer de inhoud heeft plaatsgevonden. Dit is ingedeeld in tijdperken zoals die gedefinieerd zijn in de Canon van IJsselstein en daarbinnen in gebeurtenissen in chronologische volgorde.:

  


3. Zoeken in (gefilterde) lijsten:

Om lijsten nog korter en overzichtelijker te maken kunt u op de inhoud van beschikbare informatie 'Snel zoeken'. Dit werkt als volgt:

  1. hier geeft u uw zoekargument of een deel ervan of een combinatie van woorden die samen gevonden moeten worden.
  2. vervolgens klikt u hier en uw lijst bevat dan alleen nog de artikelen die er aan voldoen.
  3. hier kunt u het zoekfilter weer schoon maken.
  4. er wordt standaard op alle beschikbare velden gezocht. Hier kunt u er voor kiezen om in één of meer velden te zoeken.
  5. hier geeft u aan in welk(e) veld(en) u wilt zoeken.

Elk overzicht heeft zijn eigen aantal velden, maar de in het voorbeeld genoemde velden bevatten de zgn. brongegevens en komen in alle overzichten voor.




4. Sorteren van lijsten:

U kunt een (gefilterde) lijst sorteren door op de kolomtitel te klikken. Dit kan op alle kolommen van alle lijsten. Door 1 keer te klikken sorteert het systeem van A t/m Z en door nogmaals te klikken van Z t/m A.

Hoe en waar kunt u vinden wat u zoekt?

Wat de beste manier is om antwoorden te vinden op wat u zoekt, hangt sterk af van wat u al weet. 

Als u op zoek bent naar foto's kunt u het beste rechtstreeks gebruik maken van de meer

Hoe en waar kunt u vinden wat u zoekt?

Wat de beste manier is om antwoorden te vinden op wat u zoekt, hangt sterk af van wat u al weet. 

Als u op zoek bent naar foto's kunt u het beste rechtstreeks gebruik maken van de HKIJ Collectiebank. In het Register komen wel foto's voor in de bronteksten van artikelen, maar deze zijn ongeschikt om te gebruiken. Als onderdeel van de analysewerkzaamheden worden bij de aantekeningen van de 'sleutelgegevens' wel verwijzingen opgenomen naar de foto's in de Collectiebank, maar dit werk is nog lang niet compleet genoeg om als bron voor foto's te dienen.

Als u op zoek bent naar informatie bent u in het Register op de juiste plaats, maar ook hier hangt het van de stand van de analysewerkzaamheden af waar u het beste terecht kunt. Per 1-1-2025 is de status van de analysewerkzaamheden als volgt:

  • een beperkt aantal externe internetsites zijn in het Register opgenomen met een zeer globale beschrijving en analyse op de sleutelgegevens.
  • alle 100+ films/video's zijn in het Register opgenomen met een beperkte beschrijving van de inhoud en analyse op de sleutelgegevens.
  • alle 480+ boeken in de HKIJ Bibliotheek zijn in het Register opgenomen, alle boeken uitgegeven door de HKIJ zijn in detail geanalyseerd en van de meest relevante boeken zijn de volledige teksten per hoofdstuk als artikel opgenomen. Op termijn zullen alle boeken van de bibliotheek op zijn minst zijn geanalyseerd op de sleutelgegevens, op basis van de inhoudsopgave.
  • alle 180+ HKIJ magazines en de daarin gepubliceerde artikelen zijn in het Register opgenomen met een eerste analyse op de sleutelgegevens. Voor ± 40% is ook de volledige tekst van het artikel opgenomen.
  • In totaal zijn er 1097 Artikelen in 709 Publicaties geregistreerd.

De komende jaren zal gewerkt worden aan verdieping van de beschikbare informatie, te beginnen met de HKIJ magazines en de boeken in de HKIJ Bibliotheek.


Om met de gemakkelijkste vraag te beginnen: waar kan ik vinden wat ik zoek?:

  • Alle Publicaties hebben een 'vindplaats' waarin is aangegeven waar u de informatie kunt vinden. Dit kan zijn: de HKIJ bibliotheek, een streamingdienst, de Collectiebank en/of een internetsite van derden.
  • Alle overzichten hebben een kolom 'vindplaats'.
  • Voor de Boeken en de HKIJ Magazines geldt dat de 'digitale vindplaats' de HKIJ Collectiebank is. Hier staan de documenten in .pdf formaat en is de inhoud zowel voor de mens als voor een computer leesbaar.

Als u in de kolom 'vindplaats' klikt op de link naar de Collectiebank, komt u direct bij het document dat u zoekt. In de Collectiebank kunt u het document inzien, lezen en downloaden naar uw pc. Vervolgens kunt u de tekst van het document op uw pc als volgt door uw computer laten analyseren:

U kunt het beste Adobe Pro of Adobe Acrobat gebruiken. Deze laatste is gratis beschikbaar op alle soorten pc’s en tablets (zie: https://get.adobe.com/nl/reader/). Na het openen van deze applicatie heeft u 2 mogelijkheden: 

1. Zoeken in één document. 

  • Open het document in Adobe Acrobat
  • Klik op ‘Ctr+F’ of ‘Cmd+F’ en u krijgt het volgende beeld: 

Hier vult u een zoekargument in (de beaufort) en dan verschijnt het aantal exacte overeenkomsten (in dit geval 6). Door op de regel te klikken verschijnt de eerste plaats waar u zoekargument in de tekst voor komt. Met behulp van de pijltjes kunt u doorgaan naar de volgende plaats in de tekst. 

2. Zoeken in een map met meerdere documenten.

Als uw zoekvraag in het Register meerdere regels oplevert kunt u alle documenten uit de Collectiebank downloaden naar een map op uw pc (meestal 'Downloads'). Binnen alle .pdf’s in een map zoeken kan als volgt met Adobe Acrobat / Adobe Pro: 

  • Open Adobe Acrobat
  • Klik op “Shift+Ctrl+F’ of ‘Shift+Cmd+F’ voor het openen van een selectie scherm 
     
  • Selecteer de map die u wilt doorzoeken. Meestal is dit: 'Downloads', maar het kunnen ook andere mappen zijn waar .pdf documenten in staan ongeacht of die mappen op uw pc of ergens in de cloud staan.
  • Geef het zoekargument in (de beaufort), of een gedeelte ervan. Klik op ‘Zoeken’ en in het venster kunt u zien dat er gezocht wordt en wat er gevonden wordt.
  • Zodra alles is doorzocht kunt u zien in hoeveel documenten het zoekargument voor komt en hoe vaak (in dit geval 159 keer in 21 documenten).

  • In deze lijst staat per bestand een fragmentje van de tekst waar het zoekargument te vinden is. Hiermee kunt u bepalen of u naar dat gedeelte van de tekst wilt gaan.
  • Klik op het fragmentje van de tekst in de lijst met gevonden hits en vervolgens wordt de .pdf geopend op de plaats waar het zoekargument  in de tekst staat. Zie hierboven bij zoeken in één document.

Dit is een algemene manier om .pdf bestanden te doorzoeken. Dat geeft nog geen antwoord op de vraag: Hoe vind ik wat ik zoek in het Regist


Dan de vraag: hoe kan ik vinden wat ik zoek:

In het Register is een onderscheid gemaakt tussen:

  • 'Zoeken' in de volledige tekst of de samenvatting van de inhoud van alle artikelen in het Register.
  • 'Grasduinen' in de geanalyseerde artikelen in het Register.

Of u 'Zoeken' of 'Grasduinen' wilt gebruiken, hangt af van wat u al weet. Als u al een naam van een persoon of een onderwerp of een plaats of een gebeurtenis ('sleutelgegeven') zoekt die bekend is in het Register, kunt u het beste de overzichten onder 'Grasduinen' gebruiken. Wilt u echter zeker wilt zijn dat u alle artikelen vindt die u zoekt, kunt u beter 'Zoeken' gebruiken, omdat dan rechtstreeks op de inhoud van de artikelen wordt gezocht.

Een voorbeeld: Stel u wilt weten wat er bekend is over ene 'de Beaufort' ergens in de 18e eeuw.


OPTIE 1: GRASDUINEN GEBRUIKEN

Dat is een persoon dus u begint bij 'Grasduinen' - 'Personen en hun Ambten/Beroepen/Rollen (WIE)'. Hier filtert u in de kolom 'Persoon' als volgt:

  1. klik op het filtersymbooltje in de kolomkop. U krijgt dan een deelscherm met de eerste 20 personen die in het Register zitten.
  2. vul in het selectie vak (een deel van) de naam van de persoon in. U krijgt dan alle personen te zien die hier aan voldoen.
  3. Er blijken dus 2 de Beaufort's in de geschiedenis van IJsselstein een rol te hebben gespeeld. Als u niet weet welke voor u van belang is, vinkt u ze beide aan.
  4. klik op UITVOEREN. U krijgt dan alle artikelen waarin deze persoon voor komt in de lijst.

  1. Als u met uw muis op deze balk gaat staan, ziet u dat er 21 artikelen zijn waarin deze persoon wordt genoemd in een bepaalde rol. In de tweede kolom ziet u in welke rol dat is.
  2. In de blauwe balk is aangegeven waar u precies op gefilterd heeft. Wilt u het filter opheffen, klik dan op het kruisje helemaal rechts.
  3. Als u op de naam van de persoon klikt krijgt u een deelscherm te zien met algemene informatie. Hier staan ook verwijzingen in naar andere bronnen op het Internet die over hem gaan:
  4. Om een indruk te krijgen waar het artikel over gaat en of u er iets aan heeft klikt u in de kolom 'Samenvatting Inhoud' op ...meer. U krijgt dan opnieuw een deelscherm:
  5. Wilt u alle informatie uit het artikel zien, klik dan op het tekentje onder 'Acties'. U krijgt dan alle publicatie gegevens en alle artikelgegevens in een overzicht. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of u het artikel wilt gebruiken voor verder onderzoek in dat geval klikt u bij 'Vindplaats' op de link naar de digitale bron.d
  6. Hier kunt u de oorspronkelijke .pdf versie van de publicatie waarin het artikel is verschenen, inzien en downloaden.

Als u dit voor alle 21 artikelen heeft gedaan kunt u de door u geselecteerde .pdf bestanden doorzoeken zoals hierboven is aangegeven.

OPTIE 2: DE VRAAGBAAK GEBRUIKEN

U begint met 'Zoeken' - Zoek in Publicaties en hun Artikelen (VRAAGBAAK)'. Dit overzicht zoekt in alle brongegevens van alle artikelen en alle publicaties. Hier geeft u bij 'Snel zoeken' aan in welke kolom u wilt zoeken en wat uw zoekargument is:

  • Als u op het pijltje klikt kunt u aangeven in welke kolom u wilt zoeken
  • Vul vervolgens het zoekargument ins (de beaufort)
  • klik op het vergrootglas en uw selectie wordt getoond:

  • De lijst is nu ingekort tot 19 artikelen waar in de volledige tekst 'de beaufort' voor komt.
  • Door in de kolom 'Inhoud' op ...meer te klikken krijgt u de volledige tekst te zien.
  • In de tekst is aangegeven waar uw zoekargument precies staat.


Wat is het Register en hoe zit het in elkaar?

Het Register is een zgn.'verhalen beheersysteem'. Het bevat de verhalen over de geschiedenis van IJsselstein en omstreken. 

Het Register bestaat uit één relati... meer

Wat is het Register en hoe zit het in elkaar?

Het Register is een zgn.'verhalen beheersysteem'. Het bevat de verhalen over de geschiedenis van IJsselstein en omstreken. 

Het Register bestaat uit één relationele database met een aantal 'deelsystemen'. Het  'logisch gegevensmodel' is de basis voor de bouw van alle deelsystemen van het Register en ziet er als volgt uit:


Brongegevens: Artikelen en Publicaties:

  • Artikelen is de belangrijkste tabel. Zij kunnen in 1 of meer Publicaties voor komen.
  • Artikelteksten zijn de basis voor onderzoek en analyse en worden geregistreerd in het veld 'Inhoud'. Daarnaast worden in een apart veld 'Bronvermeldingen' geregistreerd.
  • Publicaties bevatten 1 of meer artikelen.  Als er maar 1 artikel is, bevat dat artikel de inhoudsopgave van de publicatie met eventuele 'Inleiding' of 'Voorwoord'. Dit artikel heeft altijd hoofdstuknummer 0. 
  • Artikelen hebben 1 of meer auteurs/samenstellers. 
  • Publicaties zijn van een bepaald type (film, boek, etc.), en hebben verwijzingen naar een fysieke en/of digitale vindplaats. 
  • Van de meest relevante boeken, historische boeken die niet meer te krijgen zijn en alle boeken uitgegeven door de HKIJ,  worden de belangrijke hoofdstukken als artikel geregistreerd.
  • Artikelen verwijzen naar de andere artikelen, publicaties, organisaties en/of digitale bronnen. 
  • Bronvermeldingen worden in artikelen vastgelegd in de vorm van verwijzingen (hyperlinks) zoals dat bijvoorbeeld in wikipedia gebeurt. Deze verwijzingen kunnen zowel naar externe bronnen zijn als naar andere artikelen en publicaties binnen het Register.

Sleutelgegevens

WIE - Personen:

  • Een Artikel verwijst naar 1 of meer personen in een bepaald ambt/beroep/rol (auteur, genoemd persoon, burgemeester, etc.)
  • Op het knooppunt van Personen en Artikelen is informatie uit het artikel vastgelegd in de vorm van een uittreksel (..... ) en/of een verwijzing naar een hoofdstuk / paragraaf (zie: Paragraafbenaming)

WAT - Onderwerpen:

  • Een Artikel gaat over 0, 1 of meer Onderwerpen. 
  • Onderwerpen zijn vastgelegd in de vorm van ‘trefwoorden’ zonder enige structuur. Van elk onderwerp kan een korte beschrijving worden opgenomen, met verwijzingen zoals in artikelen. We maken een onderscheid in twee soorten onderwerpen:
  1. groeperingen met een algemene benaming, bijv. 'kastelen en vestingwerken', deze worden gebruikt voor de indexen zoals die in het verleden gepubliceerd zijn (bijv. HKIJ magazine 150bis).
  2. specifiek onderwerpen zoals bijv. 'Kasteel IJsselstein'
  • Op het knooppunt van Onderwerpen en Artikelen is informatie uit het artikel vastgelegd in de vorm van een uittreksel (..... ) en/of een verwijzing naar een hoofdstuk / paragraaf (zie: Paragraafbenaming)

WAAR - Plaatsen:

  • Een Artikel bevat informatie over 0, 1 of meer Plaatsen.
  • Een Plaatsbenaming verwijst naar één ‘huidige locatie
  • Voor de 'huidige locatie' is de indeling en de benaming van het kadaster aangehouden.
  • Bij elke 'huidige locatie' kunnen meerdere plaatsbenamingen (uit het verleden) voorkomen.
  • Op het knooppunt van Plaatsen en Artikelen is informatie uit het artikel vastgelegd in de vorm van een uittreksel (..... ) en/of een verwijzing naar een hoofdstuk / paragraaf (zie: Paragraafbenaming)

WANNEER - Tijdperken en gebeurtenissen:

  • Een Artikel bevat informatie over 0, 1 of meer gebeurtenissen in tijdperken. 
  • In de huidige praktijk wordt verwezen naar de Canon van IJsselstein voor de indeling van de tijdperken. 
  • Hierbinnen worden gebeurtenissen vastgelegd die relevant zijn, beginnend met een jaartal/datum waarop de gebeurtenis plaats vond.
  • Op het knooppunt van Gebeurtenissen en Artikelen is informatie uit het artikel vastgelegd in de vorm van een uittreksel (..... ) en/of een verwijzing naar een hoofdstuk / paragraaf (zie: Paragraafbenaming)

Verwijzingen naar externe digitale bronnen:  Alle genoemde 'gegevens' kunnen verwijzingen hebben naar Afbeeldingen, Documenten en/of Kranten in de collectiebank en elders op het Internet.


Op basis van dit relationele gegevensmodel zijn de volgende deelsystemen gebouwd:


Inzage: dit deelsysteem bevat een aantal overzichten die verwijzen naar publicaties en artikelen bestemd voor zijn 2 doelgroepen: publiek en donateur/onderzoeker. Het grote publiek heeft toegang tot alleen de benamingen van artikelen in publicaties en de verwijzingen naar de vindplaats van de publicatie. Donateurs en/of onderzoekers hebben tevens toegang met zoekmogelijkheden in alle teksten in artikelen.

Registratie: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de beheerders van de inhoud van het Register.   

Bibliotheek: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de bibliothecarissen en bevat alleen informatie over de boeken die in de HKIJ bibliotheek beschikbaar zijn. 

Beheer: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de beheerders van het gebruik van het Register.   

Het deelsysteem ‘WWW’ is een technische oplossing voor het ‘Publiceren op het Internet’, dit bevat alle overzichten die met behulp van een QR-code benaderd kunnen worden door het grote publiek.

 

Wat is er beschikbaar over Publicaties?

Publicaties vormen met Artikelen samen de basis voor de inhoud van het Register. Alle andere gegevens zijn hieraan gerelateerd. Dus de gegevens van Publicaties en Artikelen komen in alle overzichte... meer

Wat is er beschikbaar over Publicaties?

Publicaties vormen met Artikelen samen de basis voor de inhoud van het Register. Alle andere gegevens zijn hieraan gerelateerd. Dus de gegevens van Publicaties en Artikelen komen in alle overzichten voor.

Voor de gegevens van Publicaties gelden de volgende conventies:


  • Publicaties bevatten 1 of meer Artikelen. 
  • Publicaties behoren tot het erfgoed van een Organisatie dat kunnen ook andere organisatie zijn dan de HKIJ. 
  • Publicaties zijn van een bepaald type: (boek, HKIJ magazine, film/video’, internetartikel, archiefstuk, etc.). 
  • Publicaties worden geïdentificeerd met een publicatienummer. 
  • De ‘Vindplaats’ van de Publicatie bevat verwijzingen naar de plaats waar de publicatie voor u beschikbaar is. Dat kan en fysieke plaats zijn en/of een digitale plaats. Bijv. de Boeken in de Bibliotheek zijn in te zien op de Bovenwaag, maar kunnen ook digitaal beschikbaar zijn in de HKIJ collectiebank. De films zijn op de Bovenwaag beschikbaar in de HKIJ Audio- en Videotheek, maar kunnen ook voor het grote publiek beschikbaar zijn bij een streamingdienst (bijv. Vimeo).


Publicaties

Van Publicaties zijn de volgende gegevens beschikbaar:

VeldnaamToelichting
Publicatietitel
Dit is de oorspronkelijke benaming van de  publicatie. Meerdere verschillende publicaties kunnen dus dezelfde titel hebben. Het Publicatienummer in combinatie met de Organisatie die het erfgoed beheert, is de unieke sleutel voor gebruik door mensen.
PublicatienummerHet Publicatienummer is, in combinatie met de Organisatie die het erfgoed beheert, de unieke identificatie van een publicatie, het bestaat uit een [prefix] en een [volgnummer]. Er zijn publicaties van meerdere organisaties geregistreerd. Als het niet een publicatie van de HKIJ is, betreft het publicaties waar regelmatig aan wordt gerefereerd.
De syntax van het pulicatienummer is afhankelijk van het publicatietype.
PublicatietypeHet publicatietype geeft aan wat voor soort publicatie het is bijv. boek, tijdschrift, film/video, archiefstuk, etc. Als het een publicatie van het HKIJ magazine betreft, worden nog 3 extra velden vermeldt:
  • Tijdschriftnr.
  • Uitgiftejaar.
  • Uitgiftemaand.
Deze laatste twee velden komen overeen met het veld 'Publicatiedatum'. Het publicatietype wordt ook als 'sleutelgegeven' in overzichten getoond, zodat er op gefilterd kan worden. Per publicatietype is vastgelegd wat de syntax van het Publicatienummer precies is.
AfbeeldingKleine afbeelding van het kaft van de publicatie of het kenmerkende beeld van de video.
Onderwerp(en)
Dit is een korte opsomming van de onderwerpen die in de publicatie voor komen.
PublicatiedatumDe oorspronkelijke publicatiedatum.
Vindplaats
Hier is vastgelegd waar de publicatie fysiek (bibliotheek / archief) en/of digitaal (collectiebank /streamingdienst / externe internetsite) te vinden is. In dit laatste geval is er een link in dit veld waarop geklikt kan worden voor directe toegang.
Uitgever
Dit is de oorspronkelijke uitgever van de publicatie voor zover die bekend is. Dit veld wordt gebruikt om de overzichten van de publicaties van de HKIJ aan te maken.
ISBN-nummer
Dit is het ISBN nr voor zover dat bekend is.

Wat is er beschikbaar over Artikelen?

Artikelen zijn de basis voor alle registraties in het Register. Artikelen kunnen in 1 of meer Publicaties voor komen. Zij vormen samen met Publicaties de basis voor de inhou... meer

Wat is er beschikbaar over Artikelen?

Artikelen zijn de basis voor alle registraties in het Register. Artikelen kunnen in 1 of meer Publicaties voor komen. Zij vormen samen met Publicaties de basis voor de inhoud van het Register (= brongegevens). Alle andere gegevens zijn aan artikelen gerelateerd en van artikelen afkomstig. De gegevens van Publicaties en Artikelen komen in alle overzichten voor. In de praktijk komt een artikel in principe maar bij één Publicatie voor, echter, gepubliceerde artikelen kunnen ook de basis zijn van een film/video.

Voor de gegevens van Artikelen gelden de volgende conventies:


  • Per Publicatie worden hoofdstuk en paginanummers vastgelegd.
  • Een Publicatie heeft altijd een artikel met hoofdstuk 0. Bij dit artikel zijn de auteurs/samenstellers geregistreerd.
  • Artikelen worden geïdentificeerd door een 'Artikeltitel' in combinatie met de organisatie die het erfgoed beheert. Intern in de database wordt een unieke sleutel gebruikt omdat combinaties meerdere keren voor kunnen komen. 


Artikelen

De volgende velden zijn beschikbaar:

VeldnaamToelichting
ArtikeltitelHier staat de titel van het hoofdstuk in een boek of de benaming van een artikel in een tijdschrift. Bij films/video's en internetsites staat hier de benaming zoals die op de sites van respectievelijk streamingdiensten en internetsites wordt gehanteerd.
AfbeeldingDit is een kenmerkende afbeelding die in het artikel voorkomt of de kaft van het boek of de eerste screenshot van een film/video.
InhoudBij alle publicaties wordt op z'n minst de introducerende tekst en de inhoudsopgave vastgelegd. Als een artikel echter inhoudelijk van groot belang is voor de geschiedenis van IJsselstein en omstreken, wordt in het veld 'Inhoud' de volledige tekst opgenomen. Dit is het veld dat de meest uitgebreide informatie oplevert en kan als zodanig ook de meeste resultaten opleveren als er in gezocht wordt. (Snel zoeken).
BronvermeldingenDe bronvermeldingen in de vorm van 'geraadpleegde literatuur', 'noten', etc. worden volledig uit het gepubliceerde artikel overgenomen omdat dit additionele informatie bevat voor onderzoekers die dieper willen zoeken dan het Register. Als een vermelde bron ook in het Register is opgenomen of elders op het Internet beschikbaar is, wordt een verwijzing (hyperlink) naar die site opgenomen.
HoofdstukHet hoofdstuknummer bepaalt de volgorde van de artikelen binnen een publicatie.
Pagina NrsIn het geval van boeken en tijdschriften staan hier de paginanummers van de publicatie waar het artikel te vinden is.
Auteur/Samensteller
Een artikel heeft ten minste één auteur/samensteller, maar kan er meerdere hebben. In het geval van films / boeken / internet publicaties is de auteur altijd vastgelegd bij het artikel van hoofdstuk 0.


Wat is er beschikbaar over Personen?

Alle relevante personen die in Artikelen genoemd worden in het Register opgenomen met een verwijzing naar hun ambt/beroep/rol die in deze artikelen genoemd wordt. In Artikele... meer

Wat is er beschikbaar over Personen?

Alle relevante personen die in Artikelen genoemd worden in het Register opgenomen met een verwijzing naar hun ambt/beroep/rol die in deze artikelen genoemd wordt. In Artikelen kunnen in 1 of meer Personen voor komen. Van elk artikel wordt tenminste de 'auteur/samensteller' vastgelegd. 

De relevantie van een Persoon voor de geschiedenis van IJsselstein is moeilijk te bepalen. Voorlopig wordt uitgegaan van 'gezagsdragers' en invloedrijke burgers. Na volledige analyse en registratie van de beschikbare artikelen zal duidelijk zijn wie de relevante personen zijn en zal er waarschijnlijk een opschoning-/verdiepingsslag nodig zijn.

Voor de gegevens van Personen en gerelateerde Artikelen en Publicaties gelden de volgende conventies:



  • Artikelen en Publicaties verwijzen naar 1 of meer Personen.
  • Bij een Artikel wordt op z’n minst de auteur/samensteller vastgelegd.
  • Daarnaast zijn er ook andere Rollen mogelijk.
  • Personen kunnen 1, of meer beroepen/ambten hebben uitgevoerd.
  • Van Personen kunnen naam, geboortedatum en plaats, overlijdensdatum en plaats, aantekeningen en een afbeelding vastgelegd worden.
  • De ‘volledige naam’ is de identificatie van een Persoon en bestaat uit: [achternaam], [titelatuur],[initialen],[voornaam], [tussenvoegsels],[(geboortejaar-overlijdensjaar)].


Personen / ambten / beroepen / rollen

Van Personen zijn in het Register de volgende gegevens beschikbaar:

VeldnaamToelichting
Volledige Naam
Van een historische persoon zijn de namen en geboorte- en overlijdensdata de belangrijkste kenmerken waarmee we hen kunnen identificeren. Omwille van de sorteerbaarheid is gekozen voor de volgende syntax voor dit veld:
[geslachtsnaam],[titelatuur][voornamen][(roepnaam)] [geboortejaar-overlijdensjaar].
Als de geboorte- en overlijdensdata niet precies bekend zijn, wordt aangegeven wanneer dat ongeveer zou kunnen zijn. Bijv. (17nn-18nn) voor iemand die waarschijnlijk in de 18e eeuw is geboren en in de 19e eeuw is overleden. Dit veld wordt als 'sleutelgegeven' gebruikt in overzichten, zodat er op gefilterd kan worden. Na keuze van de gewenste persoon kan op deze naam geklikt worden voor een deelscherm met de vastgelegde gegevens (zie hieronder)
Ambt/Beroep/RolHier staat het ambt/beroep/rol waarin de persoon in het artikel genoemd wordt. Dit veld wordt als 'sleutelgegeven' gebruikt in overzichten, zodat er op gefilterd kan worden. Na keuze van het gewenste ambt kan op deze naam geklikt worden voor een deelscherm met de vastgelegde gegevens (zie hieronder)
RoepnaamDit veld bevat de gebruikelijke schrijfwijze [voornaam][tussenvoegsels][achternaam] en wordt uitsluitend gebruikt voor auteurs/samenstellers van artikelen en publicaties.
Afbeelding
Als er een afbeelding van de persoon beschikbaar is, wordt deze in dit veld opgenomen.
Geboortedatum en plaats
Hier staat de geboortedatum [jjjj-mm-dd] en de geboorteplaats.
Overlijdensdatum en plaats
Hier staat de overlijdensdatum [jjjj-mm-dd] en de overlijdensplaats.
Aantekeningen
Hier staan korte uittreksels uit artikelteksten en verwijzingen naar digitale vindplaatsen van additionele informatie over de persoon.


In het deelscherm van de sleutelgegevens worden de gegevens van een persoon en een ambt als volgt getoond:


Wat is er beschikbaar over Onderwerpen?

De tekst van een artikel gaat ergens over. Daarnaast kunnen meerdere andere onderwerpen genoemd worden die ook in het artikel genoemd of beschreven worden. 

Voor de gegevens van Onderwer... meer

Wat is er beschikbaar over Onderwerpen?

De tekst van een artikel gaat ergens over. Daarnaast kunnen meerdere andere onderwerpen genoemd worden die ook in het artikel genoemd of beschreven worden. 

Voor de gegevens van Onderwerpen en gerelateerde Artikelen en Publicaties gelden de volgende conventies:



  • Onderwerpen worden in het Register vastgelegd in een de vorm van trefwoorden, zonder enige structuur (dus geen categorie/subcategorie indeling).
  • Onderwerpen zijn bijv. objecten, organisaties, wetenschappelijke beschouwingsgebieden, verenigingen, etc. Maar geen personen, plaatsen en gebeurtenissen, die zijn beschikbaar met behulp van andere overzichten.

Bij een artikel kan een onbeperkt aantal onderwerpen worden vastgelegd.


Onderwerpen

Van Onderwerpen zijn de volgende gegevens beschikbaar:

VeldnaamToelichting
Onderwerp
Benaming van een onderwerp dat in het artikel aan de orde komt. Dit kan van alles zijn, bijv. objecten, gebouwen, stichtingen, verenigingen, etc.
Afbeelding
Als er een afbeelding van het onderwerp beschikbaar is wordt deze in de Registerdatabase opgenomen.
van / tot
Het kan zijn dat het onderwerp in een bepaalde periode van belang is. In dat geval worden hier de begin en einddatum getoond. (bijv. bij verenigingen)
Aantekeningen
Hier kunnen samenvattingen en uittrekstels van  teksten zijn vastgelegd. Hier staan ook verwijzingen naar 'Bronnen' waar meer informatie beschikbaar is. bijv. de collectiebank/wikipedia/archieven die gedigitaliseerd zijn/externe internetsites.


In het deelscherm van de sleutelgegevens worden de gegevens van een onderwerp als volgt getoond:


Wat is er beschikbaar over Plaatsen?

Het beschouwingsgebied van het Register omvat 'IJsselstein en omstreken'. Voor de vastlegging waar een artikel zich afspeelt wordt uitgegaan van de benaming zoals die in artikelen wordt gebruikt, geko... meer

Wat is er beschikbaar over Plaatsen?

Het beschouwingsgebied van het Register omvat 'IJsselstein en omstreken'. Voor de vastlegging waar een artikel zich afspeelt wordt uitgegaan van de benaming zoals die in artikelen wordt gebruikt, gekoppeld aan de 'huidige lokatie'.

Voor de gegevens van Plaatsen en gerelateerde Artikelen en Publicaties gelden de volgende conventies:



  • Artikelen bevatten 1 of meer plaatsbenamingen. 
  • Een ‘plaatsbenaming’ verwijst naar één ‘huidige locatie’. 
  • Van één ‘huidige locatie’ kunnen in de loop van de tijd meer plaatsbenamingen bekend zijn. Alleen de historische benaming van een plaats wordt geregistreerd per artikel. 
  • Voor de 'huidige lokaties' is uitgegaan van de gegevens van het Kadaster. 
  • Bij 'huidige lokaties' worden ook de coördinaten geregistreerd en een verwijzing naar Google Maps


Plaatsen

Welke gegevens zijn beschikbaar:

VeldnaamToelichting
Huidige Lokatienaam
Dit is de benaming van de plaats zoals die tegenwoordig gebruikelijk is.
Plaatsbenaming
Benaming van de gemeente / plaats zoals deze door het Kadaster wordt gehanteerd.
AfbeeldingAls er een kenmerkende afbeelding van de plaats beschikbaar is, wordt deze vastgelegd.
Aantekeningen
Dit is een toelichting op de plaats/lokatie. Hier kunnen ook verwijzingen staan naar externe bronnen.


In het deelscherm van de sleutelgegevens worden de gegevens van een plaats/lokatie als volgt getoond:



Wat is er beschikbaar over Tijdperken/Gebeurtenissen?

In het Register wordt gebruikt gemaakt van de Canon van IJsselstein, aangevuld met de tijdperken uit 'Ontmoet Historisch IJsselstein' als uitgangspunt voor het registreren van gebeurt... meer

Wat is er beschikbaar over Tijdperken/Gebeurtenissen?

In het Register wordt gebruikt gemaakt van de Canon van IJsselstein, aangevuld met de tijdperken uit 'Ontmoet Historisch IJsselstein' als uitgangspunt voor het registreren van gebeurtenissen binnen een bepaald tijdperk. Daarnaast worden, als dat van belang is, ook de tijdperken van de Geschiedenis gebruikt, zoals die in het onderwijs gehanteerd worden. Als derde tijdperktype komen ook de bouwstijlen voor. Deze laatste twee zijn echter nog nauwelijks beschreven en gebruikt.

Voor de gegevens van Onderwerpen en gerelateerde Artikelen en Publicaties gelden de volgende conventies:


Binnen de Canon van IJsselstein komen gebeurtenissen voor die in dat tijdperk relevant zijn geweest voor de ontwikkeling van IJsselstein en omstreken. Een artikeltekst kan meerdere tijdperken en gebeurtenissen omvatten.


Tijdperken en Gebeurtenissen

Welke gegevens zijn beschikbaar:

VeldnaamToelichting
TijdperktypeEr zijn 3 tijdperktypes in gebruik:
  1. Canon van IJsselstein: Dit is de belangrijkste en meest gebruikte. Gebeurtenissen worden zo veel mogelijk aan dit tijdperk gerelateerd.
  2. Geschiedenis: Dit is de indeling in tijdperken zoals die in het onderwijs gebruikelijk is. Deze tijdperken worden alleen gebruikt als het artikel niet specifiek over IJsselstein gaat.
  3. Bouwstijlen: Dit is de gebruikelijke indeling van bouwstijlen. Deze tijdperken worden alleen gebruikt als er in artikelen over gebouwen aan gerefereerd wordt.
TijdperkDit is de benaming van het tijdperk binnen het tijdperktype. In de benaming van het tijdperk is tussen haakjes aangegeven tot welk tijdperktype het behoort en over welke periode het gaat. Bijv. 'Vroege bewoners (C - 1310) is het eerste tijdperk van de Canon van IJsselstein en loopt tot 1310. Dit veld wordt als 'sleutelgegeven' gebruikt in overzichten, zodat er op gefilterd kan worden. Na keuze van het gewenste tijdperk kan op deze naam geklikt worden voor een deelscherm met de vastgelegde gegevens (zie hieronder)
GebeurtenisDit is de benaming van een gebeurtenis die voor de geschiedenis van IJsselstein en omstreken relevant is. De syntax van dit veld is [jjjj-jjjj] en benaming van de gebeurtenis. Er staat tenminste één jaartal aan het begin van dit veld.Dit veld wordt als 'sleutelgegeven' gebruikt in overzichten, zodat er op gefilterd kan worden. Na keuze van de gewenste gebeurtenis kan op deze naam geklikt worden voor een deelscherm met de vastgelegde gegevens (zie hieronder)
van/totBij het tijdperk staat aangegeven van wanneer tot wanneer het tijdperk loopt. Dit is de basis van de sortering van een tijdperk binnen een tijdperktype.
Aantekeningen
Bij tijdperken is de tekst uit de slideshow van 'Ontmoet Historisch IJsselstein' opgenomen. In dit veld kunnen ook verwijzingen zijn opgenomen naar externe bronnen.


De deelschermen voor tijdperken en gebeurtenissen zien er als volgt uit:


Hoe kan ik kolommen sorteren?

Soms is het zinvol om een lijst in een andere volgorde te sorteren. Door te klikken in de kolomkop wordt de lijst van A t/m Z gesorteerd en door nog een keer te klikken van Z t/m A. Dit ... meer

Hoe kan ik kolommen sorteren?

Soms is het zinvol om een lijst in een andere volgorde te sorteren. Door te klikken in de kolomkop wordt de lijst van A t/m Z gesorteerd en door nog een keer te klikken van Z t/m A. Dit werkt in alle lijsten op alle kolommen.

Hoe kan ik vinden wat ik zoek?

U kunt natuurlijk in alle overzichten 'bladeren' door met de muis te scrollen, maar dat is meestal nogal onhandig omdat er veel regels zijn.

In elk overzicht kunt u met behulp van... meer

Hoe kan ik vinden wat ik zoek?

U kunt natuurlijk in alle overzichten 'bladeren' door met de muis te scrollen, maar dat is meestal nogal onhandig omdat er veel regels zijn.

In elk overzicht kunt u met behulp van het zoekveld rechts bovenaan de pagina zoeken. Hier zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar:

  1. Vul in dit veld in een woord dat u zoekt (of een gedeelte ervan) en
  2. Klik hier om de zoekactie te starten.
  3. Wilt u de resultaten van de zoekactie verwijderen en terug naar het overzicht met alle regels, klik dan hier.

De applicatie zoekt standaard in alle velden die in de lijst beschikbaar zijn. Dat is niet altijd handig. U kunt dat als volgt aanpassen:


  1. Klik op het pijltje rechts van het zoekveld.
  2. Maak een keuze uit één of meer kolommen die beschikbaar zijn. bijv.:
  3. Geef aan hoe er gezocht moet worden. Meestal is dat 'bevat' omdat we zoeken in tekstvelden, maar hier zijn ook andere zoekinstructies mogelijk. Klik op het pijltje rechts in het veld om de mogelijkheden te zien en te kiezen.

Meer info als de inhoud van een veld niet past

Sommige velden bevatten meer informatie dan passend is.

In dat geval laat het systeem een blauwe link zien naar …meermeer

Meer info als de inhoud van een veld niet past

Sommige velden bevatten meer informatie dan passend is.

In dat geval laat het systeem een blauwe link zien naar …meer.  Als u hierop klikt komt er een deelscherm met de volledige inhoud van het veld. 

Ook zo'n deelscherm kan weer verwijzingen hebben naar andere bronnen van informatie. 

In alle gevallen kunt u terug met behulp van 'pijltje terug' van uw webbrowser. (, , etc.)