logo HKIJlogo tekst      Het verhaal van IJsselstein en omstreken

Ontmoet Historisch IJsselstein
Maak kennis met de rijke geschiedenis van IJsselstein en omstreken.
Historische Kring IJsselstein
Nieuws, actualiteiten en contactinformatie.
de HKIJ magazines
Kies uit de ruim 180 uitgaves van de HKIJ, klik op de link in het overzicht in de kolom 'vindplaats' en verwonder u.
Boeken uitgegeven door de HKIJ
Kies uit de verzameling boeken uitgegeven door de HKIJ. Klik in het overzicht op de link in de kolom 'vindplaats' en verwonder u.
Films kijken
Geniet van de rijkdom aan historisch en hedendaags beeldmateriaal. Klik in het overzicht op de link in de kolom 'vindplaats' en verwonder u.
de HKIJ bibliotheek
Wat is er beschikbaar en waar kan ik het vinden.
Foto's, Documenten en Krantenknipsels
Zoek in het rijke digitale archief van de HKIJ
het Register van de HKIJ
Wilt u nog dieper duiken in het rijke archief van de HKIJ, wordt dan donateur en vraag een inlogcode aan via de website van de HKIJ.
Museum IJsselstein (MIJ)
Nieuws, actualiteiten en contactinformatie.
Monumenten in IJsselstein
Wat is er te vinden over de monumenten in IJsselstein.
het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard
Zoek in de archieven van IJsselstein en omstreken.
het Utrechts Archief
Zoek in de archieven van IJsselstein en omstreken.

de Sleutelbos van de Schatkamer = het Register

De Sleutelbos die toegang geeft tot de Schatkamer is vastgelegd in 'het 'HKIJ Register'. Alles wat beschikbaar is aan Digitaal Erfgoed over IJsselstein en omstreken wordt geregistreerd. Dit is een web-applicatie die het vinden van de juiste informatie in de veelvoud van prachtige artikelen en publicaties moet vereenvoudigen. Het Register bevat zo veel mogelijk inhoudelijk materiaal over IJsselstein en is alleen beschikbaar voor donateurs en vrijwilligers van de HKIJ. Het Register bevat alle voorgaande versies die op papier zijn verschenen en wordt actueel gehouden vanaf 1-1-2023.

Als u op zoek bent naar informatie bent u in het Register op de juiste plaats.

Het Register is bedoeld om antwoord te geven op de volgende vragen:

  1.  Wat is er beschikbaar aan boeken, artikelen, tijdschriften, films, etc. over de geschiedenis van IJsselstein en omstreken?
  2.  Wie zijn de sleutelfiguren in deze publicaties?
  3.  Wat is er gebeurd?
  4.  Waar is het gebeurd?
  5.  Wanneer is het gebeurd?

De Register webapllicatie is een internettoepassing die is gebaseerd op één database met de volgende gegevens:

Brongegevens: LDM register

Artikelen in Publicaties: Dit zijn de belangrijkste tabellen in de database.

  • Artikelen kunnen in 1 of meer Publicaties voor komen, maar in de praktijk is dat, tot nu toe, altijd maar 1 publicatie.
  • Artikelen verwijzen naar de andere artikelen, publicaties, organisaties en/of digitale bronnen.
  • Bronvermeldingen worden gerealiseerd met verwijzingen (hyperlinks) binnen het Register en daarbuiten.
  • Publicaties hebben tenminste 1 artikel, maar kunnen er meer hebben.

Sleutelgegevens:

Personen: Artikelen verwijzen naar 1 of meer personen in een bepaald ‘ambt/beroep/rol’ (burgemeester, hoepmaker, auteur, genoemd persoon, etc.)

Onderwerpen: Artikelen gaan over 1 of meer Onderwerpen.

Plaatsen: Artikelen spelen zich af op 0, 1 of meer (historische) Plaatsen. Bij een plaats is ook de ‘huidige locatie’ vastgelegd.

Tijdperken en gebeurtenissen: Artikelen bevatten 0,1 of meer gebeurtenissen. Elke gebeurtenis behoort tot een tijdperk, waarbij de Canon van IJsselstein als uitgangspunt wordt gebruikt voor het identificeren van een tijdperk.

Verwijzingen naar digitale bronnen: Alle tabellen bevatten een veld ‘aantekeningen’ waarin tekst, afbeeldingen en verwijzingen naar de Collectiebank en naar relevante externe bronnen kunnen worden vastgelegd.

Publicaties zijn ergens te vinden: Alle Publicaties hebben een 'vindplaats' waarin is aangegeven waar u de informatie kunt vinden. Dit kan zijn: de HKIJ bibliotheek, een streamingdienst, de Collectiebank en/of een internetsite van derden. Alle overzichten in het Register hebben een kolom 'vindplaats'.

Voor de Boeken en de HKIJ Magazines geldt dat de 'digitale vindplaats' de HKIJ Collectiebank is. Hier staan de documenten in .pdf formaat en is de inhoud zowel voor de mens als voor een computer leesbaar.

Als u in een overzicht van het Register in de kolom 'vindplaats' klikt op de link naar de Collectiebank, komt u direct bij het document dat u zoekt. In de Collectiebank kunt u het document inzien, lezen en downloaden naar uw pc. Vervolgens kunt u de tekst van het document op uw pc door uw computer laten analyseren. U kunt het beste Adobe Pro of Adobe Acrobat gebruiken. Deze laatste is gratis beschikbaar op alle soorten pc’s en tablets (zie: https://get.adobe.com/nl/reader/). Hoe dat precies moet kunt u vinden in de handleiding die u kunt downloaden.

De webapplicaties zijn gebouwd op basis van één relationele database met een aantal deelsystemen bestemd voor geregistreerde gebruikers.

deelsystemen

De volgende deelsystemen zijn beschikbaar (klik op de titel om toegang te krijgen tot dit deelsysteem).

Inzage: dit deelsysteem is een actuele versie van HKIJ magazine 150bis en komt in de loop van 2025 in beschikbaar voor alle donateurs / abonnee's van het HKIJ magazine. Via de nieuwsbrief krijgt u informatie over wanneer en hoe u het kunt gebruiken. Het deelsysteem bevat een aantal overzichten met zoekmogelijkheden op de inhoud van publicaties en artikelen. Daarnaast kunt u 'grasduinen' in het materiaal met de sleutelgegevens voor de vragen: WIE, WAT, WAAR en WANNEER.

Registratie: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de beheerder(s) van de inhoud van het gebruik van het Register, hierin wordt de tabellen met brongegevens en sleutelgegevens bijgewerkt. Beheerders kunnen inzage rechten en/of registratie rechten afhankelijk van jun rol in de organisatie.

Bibliotheek: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de bibliothecaris. Het geeft de bibliothecaris de mogelijkheid om boeken in de bibliotheek in het Register te registreren.

Beheer: dit deelsysteem is uitsluitend bestemd voor de beheerder(s) van het gebruik van het Register, hierin wordt de toegangsautorisatie geregeld en worden de Help-teksten bijgewerkt. Met dit deelsysteem kunnen alle gegevens in het Register worden bijgewerkt. Beheerders kunnen inzage rechten en/of registratie rechten afhankelijk van jun rol in de organisatie.

Alle deelsystemen hebben een 'Help' functie waarin de documentatie is vastgelegd en waar u terecht kunt als u het even niet meer weet. De handleidingen voor het gebruik van een deelsysteem vindt u terug als context gevoelige helpschermen in de vorm van 'veel gestelde vragen' (FAQ).

help 01

 

 

 

 

Door in de lijst van helpteksten op het 'detail-icoontje'  icoontje view te klikken wordt de volledige helptekst zichtbaar. Deze kunt u ook afdrukken of exporteren. 

Geniet van de rijkdom aan informatie die door de leden van de HKIJ is verzameld.