Tekst | Hoe vindt u de weg in de verschillende overzichten?Als u uit het hoofdmenu een keuze heeft gemaakt, komt u in een 'lijst'. Dit is de standaardvorm van elk overzicht. Elke lijst bevat 'regels' en elke regel heeft een aantal 'kolommen'. De vraag is nu 'hoe vindt u de weg in zo'n lijst'. Dat kan met behulp van 4 functies, die ik hierna in detail beschrijf:
1. Navigeren:In elke lijst van dit systeem kunt u als volgt uw weg vinden: ![]()
Als een lijst detailpagina's heeft klikt u in de kolom In zo'n detailoverzicht kunt u 2 dingen doen:
2. Filteren op één of meer kolommen:Het Register bevat ondertussen zo veel informatie dat het een beetje veel is om door te bladeren met de muis. In elke lijst van dit systeem kunt u het aantal regels verfijnen door te 'filteren'. Allereerst kunt u aangeven in welke soort publicatie(s) u geïnteresseerd bent:
U kunt ook gebruik maken van de zgn.'sleutelvelden'. Het Register bevat een aantal indexen waar u mee kunt filteren: Auteursindex:Alle Artikelen hebben tenminste één auteur/samensteller en elke Publicatie heeft tenminste één Artikel. ![]() Personen en hun Ambten/Beroepen/Rollen (WIE):Van Personen wordt vastgelegd in welke Ambt/Beroep/Rol de persoon in een artikel wordt genoemd. U heeft hier de mogelijkheid om te filteren op de naam van de persoon en/of het ambt/beroep/rol waar u in geïnteresseerd bent aan te geven: ![]() ![]() Onderwerpen (WAT):Van artikelen wordt vastgelegd waar de inhoud over gaat. Dit kan een specifiek onderwerp zijn of een groepering van onderwerpen: ![]() Plaatsen (WAAR):Van artikelen wordt vastgelegd waar de inhoud zich heeft afgespeeld. Dit kan een (historische) benaming van een plaats zijn of de huidige benaming van de locatie: ![]() ![]() Tijdperken/Gebeurtenissen (WANNEER):Van artikelen wordt vastgelegd wanneer de inhoud heeft plaatsgevonden. Dit is ingedeeld in tijdperken zoals die gedefinieerd zijn in de Canon van IJsselstein en daarbinnen in gebeurtenissen in chronologische volgorde.: ![]() ![]() 3. Zoeken in (gefilterde) lijsten:Om lijsten nog korter en overzichtelijker te maken kunt u op de inhoud van beschikbare informatie 'Snel zoeken'. Dit werkt als volgt:
Elk overzicht heeft zijn eigen aantal velden, maar de in het voorbeeld genoemde velden bevatten de zgn. brongegevens en komen in alle overzichten voor. 4. Sorteren van lijsten:U kunt een (gefilterde) lijst sorteren door op de kolomtitel te klikken. Dit kan op alle kolommen van alle lijsten. Door 1 keer te klikken sorteert het systeem van A t/m Z en door nogmaals te klikken van Z t/m A. |